Evet arkadaşlar, lütfen işimizi doğru yapalım! Bir devlet ihalesinde projeyi kim hazırlar? Yada hazır bir proje kimlerin onayından geçerek ihale gününe kadar gelir? Genelde (gördüğüm kadarıyla) Kontrol Mühendisleri, Fen İşleri Müdürü, İhale Komisyonu ve ihale başkan’ından oluşan ekip ihalede bulunur. İlgili yapının projesi Fen İşlerine baglı Kontrol Mühendisleri ve Teknikerleri’nin elinden geçer ve imza ederler. Bizim “Yapı Mimarisi ve Detay Çizimleri” adında bir dersimiz vardı, 2. Vize yerine geçecek olan bir proje hazırlamamızı istemişlerdi;

  1. Vaziyet Planı
  2. Temel Planı
  3. Kalıp Planı (kolon aplikasyonu vs..)
  4. Kat Planları (ortalama 3 kat)
  5. Kesitler (en az iki adet, projenin can alıcı noktalarından kesit yapılır)
  6. Görünüşler (4 adet)
  7. Sistem Detayı
  8. Pencere Detayı
  9. Çatı detayı
  10. vs…

Yani yaklaşık 18~20 adet (projenin büyükliğüne göre değişiklik gösterebilir) projemizin detaylandırılmış çizimleri olur, biz böyle gördük ve uyguladık. Bu bilgiler Gaziantep Meslek Yüksek Okulunda verilmektedir ve her sene içerik biraz daha artıyor bundan enim olabilirsiniz. Gel gelelim bir belediyemizin yaklaşık 500 Bin YTL ihale bedelli kafeterya ihalesine. Tek katlı bir çay bahçesi, sözleşmenin arasına iliştirilmiş proje çizimleri şöyle:

  1. Kalıp planı (çizimdeki hiçbir ölçü/yazı okunmuyor ve ölçeklide değil)
  2. Mimari proje (Yarım yamalak tefriş, bunda ölçüler okunuyor fakat proje simetrik çizildiği halde ölçülerin hiçbiri birbirini karşılamıyor)
  3. 1 adet Görünüş sadece çatının kot’u verilmiş.
  4. Temel aplikasyonu (yazılar zorla okunuyor)
  5. Sözde kolon aplikasyonu (ölçüler okunmuyor)

İşte böyle bir proje… 7 Kontrol Mühendisi, Fen İşleri Müdürü ve Teknik İşler Başkanının (Başkan yardımcısı)’nın sorumlu olduğu ve imza ettikleri yada dolaylı yönden kontrol ettikleri bir proje… 500BİN YTL değerindeki ihale bedelli bir ihalede 7 Mühendisimizden biri adam akıllı bir proje çizemiyor (Biz Myo’da yukarıdaki projeleri çizerken). Yada parasını verip çizdiremiyor, Betonarmesini hesaplatamıyor. İşte böyle bir Türkiyede yaşıyoruz! Vah halimize…

Aklıma gelmişken bir fıkra anlatayım; Bir köyde zamanında bir inek günde 50 litre süt verirmiş. Bunu gören belediyeden arkadaşlar “Bu ineğin verimi yüksek, satın alıp değerlendirelim” demişler. Neyse ineği almışlar, bir hafta sonra bakmışlarki günde 50 litre süt veren ineğin performansı düşmüş 🙂 artık günde 25 litre süt veriyor. İneğe sormuşlar noldu sana?

Sevgili inek: Memuriyet hayatım başladı

Asıl yazmak istediğim bu değildi ama içeriği zenginleştirmek açısından uygun gördüm.

Gel gelelim benim böyle canımı sıkan konuya;
Cumartesi günü Vaziyet planının hazırlanması için 800m2 oturma alanı olan 7 katlı bir hastane projesi (mimari) getirdiler. Amaç bir vaziyet planı hazırlanmasıydı, işe koyuldum ki hastanenin sahibi geldi ve mimari projeyi biraz revize etmemiz gerektiğini söyledi ve işe koyulduk. İhtiyaca göre kapıların yönü değişti, tefrişler yenilenmesini söyledi ve işe koyuldum. Hemen takıldığım noktalardan bazılarını sizlere göstereyim;

Bu bir kapı, yalnız nasıl bir kapı çözemedim, birde siz bakın;


Kapılara bakarmısınız biri sarı diğeri mavi, sarı olanı block olarak atmışlar, inceleyin;


Sol köşedeki duvarın diğer yüzünü göremedim, siz görebilecekmisiniz;


Rezillik! tek kelimeyle rezillik, daha neler var neler…. Yazımı burada noktalıyorum ve yeniden diyorum ki; HERKES İŞİNİ DOÄ޾RU YAPSIN bilmediğimiz işi yapmayalım yada hayata geçirelecek projeleri deneme tahtası olarak kullanmayalım.

Yorumlarınızı bekliyorum

View Comments

  • Öncelikle burada bahsedilenlerin tamamının doğru olduğunu söyleyebilirm ama ne yazık ki eğitimsiz kişiler tarafından yönetildiğimizi unutmayalım ve bizlere bu bilgileri veren hocalarımıza minntelerimizi ve şükranlarımızı iletmeyi unutmayalım.bilindiği gibi belediyelikler bünyesinde bir çok inşaat yapımı var. Bu projeleri kendileri hazırlıyorlar ama valilik bünyesindeki yapının projeleri gördüm ve olabildiğince profesyöneldi bunun sebebi özel mimar ve mühendislik bürolarında hazırlanmasıdır. Hükümet kuruluşlarının yapacağı tek şey tüm projeleri ihele ile (valiliğin yaptığı gibi) hazırlatmasıdır. Eğitim almak mümkün ama bu birikimi çalışma ortamında kullanmak herşeyden önemlidir umarım bu yazılar yetkililerin uyanmasında etkili olur .
    Bir diğer önemli husus şudur; betonarme yapılarda kaliteli üretim yapı olabiliriz ama yapılar sadece betonarme ile bitmiyor en önemlisi olan çelik yapılar konusunda yeterli bilgi birikim olduğuna inanmıyorum ve beraberinde asma köprüler (boğaz köprüsü) inşaa edecek bir firma yada projeyi oluşturacak şahıslar yetilmediğine inanıyorum umarım yakın zamanda yetilen mühendis ve mimar arkadadaşlarımız ve öğretimi veren kıymetli hıcalarımız bu konuda duyarlı olarak yeni nesli bu konuda yetiştirirler. Bu yazılanlar umarım bir şeyleri değiştirir Bilal'inde dediği gibi HERKES İŞİNİ DOÄ޾RU YAPSIN ...
    Şimdiden herkese teşekkürler saygılar
    H.İbrahim BARAZİ.

  • Teknik konuları anlamıyorum ama konunun özünü anladım. Madem öyle ben de bir hatıramı paylaşayım: İlçemin belediyesi çok büyük bir işhanı yaptırdı. (iş hanı yapılırken çöken kalıpta yaralanan işçileri hesaba katmıyorum) İşhanı bitti. Zemin bürolarından birisini kiraladım. Büroya taşınınca birde ne göreyim. Asma kattan balkona açılan kapı yok. Telaşla Belediye Başkanımıza koştum. Başkanımız Fen İşleri Müdürünün odasına yolladı (aynı telaşa kapılmış gibi yaptı tabi) Fen İşleri Müdürümüz bana teşekkürlerini iletti. İyiki o haliyle teslim almamışız dedi. Ben ise görevimi yapmanın rahatlığı ile işimin başına döndüm. Aradan bir ay geçti. Ama kapıdan ses seda yok. Tekrar gittim saygıdeğer(!) müdürümüze. Adam bana ne dese beğenirsiniz Niye daha önce gelmedin. Biz o binayı teslim aldık. Şimdi müteahhide yaptıramayız artık! dedi. Ağlamakla gülmek arasında bir tereddüt içerisinde küfürlerle işime baktım yine. Buyrun burdan yakın. (Not:İstek halinde;ilçemin adını,Belediye başkanımın adını,Fen İşerli Müdürünün adını ve itibarlı ancak namuzssuz müteahhidin adını burdan ifşa ederim. Yeter ki isteyin.) İşimizi düzgün yaparsak değil Avrupanın, dünyanın Haçlı Ordusu bizi yıkamaz. Irak'ı yıksa bile....

  • Herkes işini yapsa zaten sorun kalmayacak bu memlekette o zaman tartışacak konuda kalmayacak neyse örnek verdiğin nokatalar olmazsa olmazlardan biz bunun 100 de birini mimari tasarım dersinde yapsak kesin kalırız.

  • Ben antepte yaşıyorum inşaat teknikerliğini yeni bitirdim dgs ye girdim sonucu bekliyorum.
    bu projede hatalar açıkça görülüyor.yoruma bile gerek yok . bu arada iş arıyorum.şantiye olabilir hedefim işi kısa zamanda öğrenmek istiyorum.

  • merhaba ben bısey sorcaktım inşaat teknikerleri piyasada kac kadar çizim yapma yetkısıne sahıptir.eger boyle bısey varsa nasıl oluyor..şimdididen sıze tessekkur ederım

    • @Ahmet yılmaz İstediğiniz kadar çizim yapabilirsiniz, yalnız bildiğim kadarıyla proje için resmi imza yetkisi yok.

  • teknikerler çizim yapamaz, herkes işini yapsın ayrıca bi tekniker bi mimarı eleştiremez yada inşaat mühendisini. o resimlerdeki projeyide eminim teknikerler çizmiştir.

  • Hiç bir teknik eleman, bir başka elemanı hor küçük görme zaafiyetini gösteriyorsa, o kendisinin acizliğidir. Mesleki yetersizliği diye tanımlanır. İnşaat Teknikerleri de bir mühendis kadar bilgi ve beceriye sahip olabilir. Kendisini bu konuda yetiştirmişse şayet. Bilgi ve beceri kafataslarına enjektörle doldurulmuyor. Kişinin aldığı eğitimi ve uygulamada kendini yetiştirmesidir asıl olan. Saygılarımla.

  • arkdaşlar ltfn sızde rıca edıyom teknıkerler bı laf sylmeyın bn çok mımar muhendislerı gordum adam daha demırın kaçlık oldugun bılmıyor işte boyle muhendıslerımız mımarlarımız var bn kendım inşaat teknikeryim mımarı ve statik projelerı cızıyom ve 3D cehpe çalışmaları yapıyom yanıdam 4 teknıker ve 2 mımar bı inşaat muhendısı çalışyorr..

  • Bir tekniker mimari ve mühendisi hor görüyorsa yazık. Silsile gereği bir inşaatta önce mimar sonra mühendis en son olarakta tekniker gelir. Bu silsile aşağılamak yada hor görmek anlamında değildir. Eğer ülkemizde bir mimari projeden mimar hakkını alamıyorsa elbette ki bu gibi aksaklıklar olacaktır. Hani derler ne kadar ekmek o kadar köfte misali. Şimdiye kadar gördüğüm bir çok mimari ofiste bu gibi hataları çoğunlukla tekniker yapıyor. TAbikide mimarde yapabilir. Ama unutmayın hatasız kul olmaz, hatamızla sevelim birbimizi. Bu bende size ;)