Daha önce anlattığım duvar metrajı‘nın ardından demir metrajıyla, Metraj ve Keşif başlığı altında metraj çıkarma yazılarımıza devam edelim. Metraj çıkarmak için (duvar, sıva, kalıp fark etmez) Mimari/Statik Projeyi okumayı bilmemiz gerekiyor. Yazımda yer yer bu konuda yardımcı olacağım, bir çok detayı resimlerle vereceğim…
Elimdeki 3 katlı (2 normal + 1 teras) yapının sadece teras döşeme, kolon ve kiriş demir metrajlarını çıkaracağız. Yazının devamında Autocad ve pdf biçimindeki örnek proje dosyasını indirebilirsiniz. (Autocad 2007 biçiminde kaydedilmiştir) Sta4cad ile hesaplanmış statik projemizde aslında kalıp, demir ve beton metrajı hali hazırda bizlere çıktı olarak verilmektedir. Hatta kiriş ve döşemelerin üzerinde bulunan demir/demir ölçüleri yine sağ altta bir tablo altında verilmektedir. Statik projemizde tabloların sağ alt köşesine bakarsanız görebilirsiniz. Fakat bir İnşaat Mühendisi veya İnşaat Teknikeri, teoride proje üzerinden metraj çıkarmayı bilmelidir. Projemizle ilgili kısa notlarla başlayalım:
Projemizde;
bulunmaktadır.
Demir metrajı için proje ve excel dosyasını indirmek için tıklayınız.
Metraj cetveline ihtiyacımız olacak. Demir metraj cetvelleri genelde standarttır, excell formatında bulabilirsiniz. Üstteki bağlantıdan boş Demir metraj cetveli’ni indirebilirsiniz. Metraj cetveli ile ilgili detayları metraj çıkarırken anlatacağım.
Autocad projemizi açalım. Sol köşedeki teras kat kalıp planına bakalım. P01-P11 arası numaralandırılmış pilye, düz ve ek donatıları döşemenin üzerinde görüyoruz. P01 donatısınından hesaplamaya başlayalım.
Demir metrajı çıkarabilmek için bilmeniz gereken tek şey verilen 27Ø8/20 l=155 değerini okuyabilmek.
Okuduğumuz değerleri yukarıdan indirdiğimiz boş demir metraj tablosuna giriyoruz.
Verileri girdikten sonra Excel burada hesabı kendisi yapıyor. 27×1,55= 41.85 metre 8’lik demire ihtiyacımız var.
Demir çapını 8-10-12-14-16 değerlerini yerine yazdığınızda, demir hangi çaptaysa hesap o sütuna eklenir.
Tüm demir çaplarının 1 metre için standart kilogram değerleri vardır. Döşeme için toplam 401,8 metre 8 mm çaplı demire ihtiyacımız var. 8 mm çaplı demirin 1 metresinin ağırlığı 0,395 kg.
401,8 x 0,395= 158,71 kg demir ihtiyacı çıkıyor.
STA4CAD ile hesaplanmış demir metrajına baktığımız zaman 159,1 kg lık bizim bulduğumuz değerle aynı değer çıkmış. Yani program doğru hesaplamış 🙂
Projemizden kolon aplikasyon plan çizimine baktığımızda:
4 adet benzer 25/60 (ST07-ST08-ST12-ST13 ) kolonumuz var. Bu yüzden excel tablomuzda etriye çiroz ve kolon demirlerinde benzeri kısmına 4 adet yazacağız.
Soldaki ekran görüntüsünde etriyenin toplam uzunluğunu (L=166) sağda ise aralıkları görüyoruz. Sağda ise etriyenin çapı ve aralık miktarı verilmiş. Etriye aralıkları bağlantı noktalarına (kolon/kiriş) yaklaştıkça sıklaşır, uzaklaştıkça azalır.
Deprem yönetmeliğinde minimum etriye aralıkları ve diğer detaylar mevcut. Dilerseniz Deprem yönetmeliğini inceleyebilirsiniz. Statik sorgular yapmadan metraj çıkarmaya geri dönelim.
Sağdaki ekran görüntüsünde Etr. Ø8/12/8 değeri verilmiş.
8 mm çapında etriye demiri: kolonun orta bölgelerinde 12 cm, bağlantı noktalarına yakınlaştıkça 8 cm aralıklarla atılacak. Peki kolonun orta noktasının ölçüleri nelerdir? Ve atılacak demir miktarı?
Kolon detayına bakıp bu ölçüleri görebiliriz.
Sağdaki ekran görüntüsünden görebileceğimiz üzre:
Yine kolon aplikasyon planından 10Ø14 l=356 okuyoruz.
Ve son olarak okuduğumuz tüm verileri demir metraj tablomuza yazıyoruz:
Bkz. Kiriş Donatısı
Son olarak kirişlerde demir metrajı biraz karışık gelebilir fakat tamamen kolonla aynı mantık.
Öncelikle plana baktığımızda 2 farklı (KT01-KT02), 2 benzer kiriş (KT03-KT04) olduğunu görüyoruz.
Kiriş detay çiziminde KT01 kirişine bakalım
A-A kesitinden detayları görebilirsiniz. Okuduğumuz değerleri demir metraj tablomuza yazdığımızda:
Böylelikle döşeme, kolon ve kirişlerin demir metrajını tamamlamış oluyoruz.
View Comments
birde Com Donatı Otomatik Demir Metraj , Optimizasyon ve Planlama Yazılımı var . DWG Dosyanızda metrajı çıkarılacak yeri kare içerisine alıp enter tuşunua basın. Bütün metrajınız bitiyor hemen
nerden bulabiliriz
Çok güzel anlatmışsınız,bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ellerinize sağlık çok yaralı olmuş, çok teşekkürler
Bilal bey çok teşekkür ederim epey faydalı oldu,Allah razı olsun sizden
abicim elinize saglık çok güzel ve faydalı oldu benim için eksik olmayın :)
çok teşekkürler. ellerinize sağlık. yararlı bir paylaşım ..
abi senin paylaşımların sayesinde metrajda hiç sıkıntı yaşamıyorum ya :)
hocamız üstün körü geçti şantiye tekniği dersinde anladım sandım sınavda metraj sordu 25 aldım sınavdan önce bulsa idim bu güzel anlatı mı :::::::::::::( Ama final de döktürürüm teşekkürler
Bilal Bey kalıp, İskele ve beton metrajı anlatabilir misiniz
Zaman buldukça tüm metraj kalemlerini açıklamaya çalışacağım.
Teşekkürler.