Categories: YARARLI BİLGİLER

İnşaat Bölümü, seçim?

Ben düz lise mezunuyum inşaat mühendisi olmak istiyorum ama puanım tutmadı. 2 senelik yazıp 4 senelige yükselmek istiyorum ama 2 senelik için şartlar ne onu bilmiyorum cevabınızı bekiyorum.

Geçtiğimiz günlerde aldığım bir e-posta’ya karşılık Kamil arkadaşımıza yardımcı olurken sitemizi ziyaret eden diğer arkadaşlarında bu konuda bilgilenmesini ve yorum bölümüyle birlikte bilgilerini paylaşmasının uygun olduğunu düşündüm.

Aslında bugun satışa sunulan 2007 Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzu‘nda tüm bilgiler verilmektedir. Bu klavuzu lise ve dengi okullardan 3 YTL karşılığı temin edebilirsiniz. OSYM’nin web sayfasında da bu klavuza pdf formatında ulaşabilirsiniz.

Biraz klavuzdaki tablolarla ilgili bilgiler verelim.

185 veya daha fazla puan alan öğrenciler

  1. Tablo 3A (Öncelik sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylarda olmak üzere)
  2. Tablo 3B
  3. Tablo 4

‘den tercih yapabileceklerdir.

160-184,99 arasında puan alan öğrenciler

  1. Tablo 3A (Öncelik sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylarda olmak üzere)
  2. Tablo 3B
  3. Tablo 4’teki sadece AÖF (Açık öğretim fakültesi) ingilizce bölümler hariç tercih yapabileceklerdir.

160’ın altında puan alan öğrenciler

Tercih yapamazlar.

2. yıllık Fakültelerde (MYO) öncelik her zaman sınavsız geçiş yapan Meslek Lisesi öğrencilerindedir. Yani işiniz birazda şansa kalmıştır. Mesela günümüzde bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bu alanda sınavsız geçiş yapan Meslek Lisesi öğrencileri bölümdeki kontenjanları doldurmakta ve düz liselerden tercih yapan öğrenciler puanları ne kadar yüksek olursa olsun boşta kalmaktadırlar.

Yalnız inşaat bölümlerinden sınavsız geçiş pek azdır, bunun nedeni Meslek liselerinde inşaat bölümünü direkt ilgilendirecek bölümlerin az olmasıdır. İşinizi sağlama almak için girmek istediğiniz şehirdeki Meslek Liseleri danışmanlarına inşaat bölümünü kapsayan sınıflları sorup, mevcutları öğrenip ve bölüm hocalarınada direkt geçiş yapabilecek öğrenci sayılarını soru klavuzdaki kontenjan sayısı ile karşılaştırabilirsiniz.

Kamil kardeşim 1. Bölümden 185 barajını geçtiyse klavuzdaki TABLO 3A ve 3B’den rahatlıkla tercih yapabilir. Ayrıca TABLO 4’ten de 4 yıllık seçim hakkına sahipsiniz, seçeneğiniz ne kadar kısıtlı olsada, yalnız inşaat bölümü değil…

Bu arada en kaliteli eğitimi veren Meslek Yüksek Okulu İnşaat Bölümlerinden biri Gaziantep Üniversitesidir. Süper lise öğrencilerinin ortalama mezun olma yılı 3 yıldır.

Tercih yapan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

View Comments

  • hocam çok teşekkürler eline sağlık süper olmuş bende tercih edicem ama muğlayı antepi değil neyse çok sağol!!muğlalıyımda

  • slm...ben çocuklugumdn beri inştt müh. olmak istemişimdr..sayısal öğrencisiyim..bu sene sınawa girdm 1. bölümden 249 ciwarı aldım 2. bölümden176 ciwarı aldım..bende iki yıllık insaat bölümü yazıp dikey geçişle 4 yıllık programlara geçmek istiyorm daha doğrusu müh.liğe geçmek amacım..fakat kime sorsam(hatta babam bile) onun yerine laborantlık vb..meslekler yazmamı söledi.(ve daha bi sürü sey:p)çok kararsız kaldım eğer iki yıllık instt yazsam girme sansm we ordan 4 yıllıklara çıkma sansm nedir?bana yardmcı olursanız çok sewinirim...

  • Puanın yeterli gibi görünüyor. Dgs geçişi için bölümde ilk 2 yada 3'ün içinde olmalısın ve dgs'den güzel puan elde etmelisin.

    İnsan istediği/sevdiğe meslekte daha çok başarılı oluyor: Mesela bana Bilgisayar bölümünü istediğim halde İnşaat geldi, hergün 7-8 saat bilgisayar başında kaldım. Bu sayede okulu 1 yıl uzattım. Birçok site hazırladım ve takip ettim, devamıda geliyor ve gelecekte. En iyi tercih inşaat olacak gibi görünüyor.

  • slm.. bana yardımcı olursanız çok sevinirim...ben 2 yıllık inşaat istiyorum ama puanım yetermi ya da daha doğrusu hangi şehirlere tercih listemde yer versem kesinlikle kazanırım 5-6 tane tercih sölerseniz sevinirim.. düz lise mezunuyum puanım sayısal 1 den 245... buarada 2 yıllık inşaat alan dışı bir tercihmi olucak yani ortaöğretim puanım 0.3 ile mi çarpılacak..

  • öncellikle böyle güzel bir sitede yaptıgınız açilkama cok iyi olmuş ve beni etkiledi ben 2 yllıktan sonra 4 yıllıga cıkarıp müh bölümüne geçiş yapabilir miyim bir de üniversitelerin ismini öğrene bilirmiyim  teşekürler

  • 2007 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda 2 yıllık (önlisans) programlarını ve üniversiteleri görebilirsiniz.

    Puanım yetermi yetmezmi diyen arkadaşlar mezun oldukları okullarına gidip rehberlik yada diğer hocalara danışırsanız daha gerçekçi bilgi edinirsiniz.

  • ben 2yıllık inşaat bölümünü okumak istiyorum ama daha sonra 4yıllıkdikey geçiş yapıpmüh.geçmek istiyorum böyle bir şansım var mı acaba

  • Şimdi benim şöğle bir sorum olacak ben iki senelik bir inşaat bölümüne gidersem ve 4 senelik mühendisliğe geçemezsem çünki çok kişi onun için gidiyor çok yoğun ve yarışacak çok kişi var. eve 4 seneliğe geçemediğimi var sayıyorum 2 senelik mezun olduğumda hangi iş dalında çalışabilirim _? yani 2 senelik inşaatı bitirdiğimde ne olucam bu alanda nasıl işler bulup nekadar para kazanma şansım var_?   Bunun cevabını en kısa zamanda yolarsanız ve mailimle bana haber veririseniz sevinirim tercihimi buna göre yapıcamda                şimdiden herkeze çok teşekkür ederim
     

  • İnşaat teknikeri olarak iş hayatına atılırsınız, nasıl ki?

    Şöyle ki:

    Teknisyen < Tekniker < Mühendis'tir.

    Tabi ilk birkaç yıl işi kavrama/öğrenme durumu olacaktır, bu durumda rütbe sözkonusu değildir. Önce işleri öğreneceksiniz çünkü teoriyle (okul) pratik (şantiye)  arasında fark var. Asıl işi şantiyede öğreniyorsunuz.

    2 Sende işi öğrendiniz diyelim, çalıştığınız inşaat firmasında şantiye şefi olarak bir Mühendis yoksa; sizi inşaatın 1. dereceden sorumlusu tutarlar nelerden sorumlu olacağım diye sorma, aklına gelen ve gelmeyen inşaatı ilgilendiren her konu. (işleri takip, işçileri takip, puantaj vs..)

    Ne kadar para kazanacağınıza gelince bu bölgeden bölgeye farkeder, mesela Mersin şehrimizde teknikerler pek iş bulamıyır, teknikerlere teknik çizim dışında iş yok (tabi bayan olacaksın)/yada çok az.

    Gaziantep'e bakarsan işin başında kesinlikle bir görevli bekler, Mühendis yoksa Tekniker bekler, para konusuna gelince askere gitmeden önce min. 500 YTL askerden sonra 1.500-2.000 YTL'ye kadar yolu var. Tabi şehrin ekonomik yapısı 1. dereceden etken oluyor. Gaziantep'te dolmuşlar ~0,90 YKRŞ iken Mersinde ~1.5-2 YTL

    Bol kazançlar.

1 2 3 18