Bugün ne yazsam ne yazsam diye düşünürken aklıma birden yapmakta bulunduğumuz mini Wc’nin kolonlar için hazırlanan demirleri geldi. Staj defterine ekleyeceğim resimlere baktım, hemen demirlerle ilgili resimler gözüme çarptı. Bu resimlerin yanında ne göreyim; Temel, kalıp, bağ kirişleri, elektrik tesisatı’nın resimlerini çekmişim. Bugünkü yemeğimizin malzemeleri hazır duruyor, menümüzde kalıp ve teze beton var hadi başlayalım!
Hemen temel aplikasyon planına göz atalım (Tüm resimlerin üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz):
Planda gördüğümüz üzre temeli kazdık, hemen belirteyim yapı zeminden 3,5 metre aşağıda ortadaki alan camla kaplanacak hava alması sağlanacak burada sadece temllerin kazıldığını görüyoruz, bağ kirişleride kazma ile kazılacaktır:
20 cm arayla Ø 14’lük demir döşeniyor temele. Kolonlar 0,25×0,50 – 0,25 x 1 metre. Ø 14’lük demirler kullanılmakta. Kolonları destekleyen tahtalar beton dökümü sırasında herhangi bir kayma yapmaması içindir.
Temelleri birbirine bağlayan bağ kirişlerini görebilirsiniz.
Beton dökülüyor:
Solda 53 metre boyundaki beton pompasını görmektesiniz. Üstteki ise mikser.
Kolon kalıpları hazır, asmolen döşeme için kalıplar hazırlanıyor.
Kiriş yanlarının yerleştirilmesini ögrüyorsunuz.
Elektrik tesisatını görüyorsunuz, önemli bir konu. Kalıp işlemi bittikten sonra elektrikçiyi çağrıyorsunuz ve elektrik projesine göre elektrik kabloları çekiyor (bu bilgiyi okullarda vermiyorlar, en azından bize vermediler). böylece bu kablolar betonun içinde kalıyor.
Geldik demir işlerine. Resimleri büyülttüğünüzde daha net göreceksiniz, burada 0,52×0,50’lik bir kolonun demirleri hazırlanıyor. Düşey doğrultuda Ø 14’lük demirler 3erli sırayla döşenmekte. Yatayda gördüğünüz etriyeler Ø 8’lik 12 cm arayla atılmaktadır. Etriyeler özel bir düzenekle eğilip kare şekli alıyor. Resimde göremiyorsunuz ama işlem bittikten sonra etriyelerin yarısı olan U şeklinde çirozlar eklenecek, deprem’e karşı alınan bir önlem.
View Comments
teşekkürler bilal işime çok yarayacak bu bilgiler ve bu resimler gaziantep üniversitesinde okuduysan müslüm hocayı tanıyorsundur onun için bu bilgiler ve resimler için teşekkürler
@erdogankarabay, Tanırım tanırım Sana şimdiden geçmiş olsun. Çok çalış
Planda gördüğümüz üzre temeli kazdık, hemen belirteyim yapı zeminden 3,5 metre aşağıda ortadaki alan camla kaplanacak hava alması sağlanacak burada sadece temllerin kazıldığını görüyoruz, bağ kirişleride kazma ile kazılacaktır:
illkez böle bişe duydum açıklarmısın teşk
@emre
Kat yüksekliği 3,5 metre. Yapı toprağa gömülecek (yapının tavan kotu 0), ortada 4 ayak görüyoruz bu kısım duvarla çevrilecek ve abdest alma yeri olarak kullanılacak. Bu kısım ışık alsın diye tavan saydam bir yapıyla kaplanacak. Jbc sadece papuçları kazdı, Jbc'ye zorluk olmasın diye bağ kirişleri (resimde de görüldüğü gibi) elle kazılıp tamamlanmıştır?
Selamlar;
Resimlerinde hemen göze çarpan hatalı bir uygulama var, temel ve bağ hatılları betonu için hiç kalıp hazırlanmamış, beton doğrudan toprakla temas halinde dökülüyor ve B.A. elemanların boyut ve şekilleri kazı boşluğuna göre şekilleniyor.
Burada hayatımda ilk kez duyuyorum ukalalığı yapacak insan var sa bir an önce çekip gitmesini tavsiye ederim. Dostum sağol bilgilerin için.
bence bu proje inşaat mesleğine aykırı.. sanırım şaka olsun diye koyulmuş buraya.. paspay yok, vibratör yok,donatı az ve yetrsiz.. yapılabilecek bütün hatalar yapılmış.
@ismail Hangi donatıdan bahsediyorsunuz?
"hemen belirteyim yapı zeminden 3,5 metre aşağıda ortadaki alan camla kaplanacak" diye belirmişim yazıda. Üstüne kendi (döşeme) yükünden başka yük gelmiyor. Üstelik döşeme asmolen ve gizli kiriş mevcut. Temeldeki bağ kirişleri ve hatıldaki donatılar fazla bile.
Tabii şunu söyleyebilirim ki, yapılış biçimi olsun, kullanılan malzeme ve işçilik olsun standartların biraz altında.
murat kardeşim yuhhhh!!! ben ukala damgası yemeye razıyım kesinlikle hatatımda ilk kez böle bişey görüyorum.orada kazmayla açılmış hendeklere beton döküldüğü görüyorum.kamil ylmaz ile aynı fikirdeyim oradaki zemin dökülen betondaki suyu emer bu bir, ikincisi yapı elemanlarının boyutlandırılması diye bir konu vardır uygun dayanımı sağlayacak şekilde boyutlandırılır ki göz kararı hendek doldurarak değil üçüncüsüde bina ağılığı zemine düzgün yayılı aktarabilsin diye temel yapılır bu fotoraftaki temel böyle bir fonksiyonu yerine getiremez eğer faydalı bir paylaşım yapamayacaksa sen forumu terket! bilal kardeşim anladığım kadarıyla bu forumun kurucusu ve deneyimli bi meslektaşımız bu fotoraflar ancak yapılmaması gerekenler başlığı altında sergilenebilir.