Öncelikle yarışma sponsoru Türk Yapısal Çelik Derneği (tucsa) hakkında biraz bilgi edinelim:
Türk Yapısal Çelik Derneği (Tucsa) 1992 İstanbul Teknik Üniversitesi Çelik Yapılar Çalışma Grubu öncülüğünde kurulan, Türkiyede çelik yapıların yaygınlaşması için faaliyetlerde bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. Zamanla yapı sektörünün dikkat çeken, saygın, görüşlerine başvurulan, güvenilen bir kurumu konuma ulaşmıştır.
Bu kurum ayrıca yapı sektöründe faaliyet gösteren firmaları sınıflandırmak, sertifika vererek yeterlik ve yetkinliklerini belgelendirme çalışmaları yapmaktadır.
Yarışma Konusu : Sergi Mekanlarının Düzenlenmesi (Expo Merkezi)
Kent ölçeğinde çok amaçlı olarak kullanılabilecek kapalı, yarı açık, açık sergi mekanları düzenlenmesidir. Mekan küçük ölçekli tasarımların, tematik fuarlara hizmet verebileceği gibi dönemsel olarak kalıcı etkinliklere de ev sahipliği yapabilmelidir. Büyük açıklıklı mekanlarda çelik kullanımının avantajlarını öne çıkarması ve mekanın farklı kullanımlara elverişli olması beklenmektedir.
Üniversite veya dengi bir okulda Mimarlık/Mühendislik bölümü okuyor olmanız yeterlidir, bireysel veya takım (en az bir mimar ve mühendis) kurarak yarışmaya katılabilirsiniz.
Çelik yapının avantajlarını vurgulayan yaratıcı çözümler geliştirmek,
Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin birlikte çalışmalar teşvik etmek,
Öğrencilerin çelik yapı tasarımı ve uygulamaları konularında deneyim kazanmalarına destek olmak.
PROSteelde 1. ekibe 5.000 YTL, 2. ekibe 3.000 YTL ve 3. ekibe 2.000 YTL tutarında ödül verilecek. Ayrıca ağırlıklı olarak Borusan Mannesmann ürünlerini kullanarak proje hazırlayan bir ekip de 4.000 YTL tutarında özel ödül verilecek. Dereceye giren ekiplerin de özel ödülü kazanabileceğini belirten Borusan Mannesmann Genel Müdürü Tayfun İşeri bu sayede kendi ürünlerinin kullanımını teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Jüri üyeleri İstanbul ve Yıldız Teknik Üniversitelerinden alanında kendini ispatlamış profesörlerden oluşmakta.
# Yarışmanın İlanı : 11 Ekim 2007
# Kayıt İçin Son Başvuru Tarihi : 11 subat 2008
# Soru Sorma Son Tarihi : 18 subat 2007
# Proje Teslim Tarihi : 1 Nisan 2008
# Sonuçların Açıklanması : 28 Nisan 2008
# Ödül Töreni Tarihi : 14-18 Mayıs 2008
Henüz programı kurup denemiş değilim ama hakkında şöyle söylentiler var:
Çelik yapıların çizim ve detaylandırılmasında son derece hızlı ve kolay çözümler sunar.
Program zengin profil ve bağlantı kütüphanesi yardımıyla, çelik yapıların AutoCAD ortamında hızlı ve kolay bir şekilde 3 boyutlu olarak modellenebilmesine olanak sağlıyor. Model hazırlama aşamasında kullanıcı tarafından oluşturulan tüm yeni profiller ve bağlantılar da, daha sonra tekrar kullanılabilecek şekilde profil kütüphanesine eklenebiliyor.
3 boyutlu modelin hazırlanmasından sonra imalata yönelik tüm 2 ve 3 boyutlu detay çizimleri, istenen ölçek ve birimlerde otomatik olarak oluşturulabiliyor. Model hazırlama aşamasında, akıllı diyalog kutuları sayesinde girilen her yeni verinin çizim üzerinde oluşturduğu değişiklikler arka planda takip edilebiliyor. Bir eleman üzerinde yapılan değişiklik, bu elemanın bağlı bulunduğu tüm diğer elemanlarında otomatik olarak güncellenmesini sağlıyor.
Hızlı ve kolay çelik yapı tasarımı için geliştirilen Prosteel 3D ile merdiven, korkuluk, çerçeve, makas, aşık gibi yapı elemanlarının komple bir defada proje içerisine yerleştirilmesi mümkün. Kombine profiller üzerinde yapılan herhangi bir değişiklik, bu profili oluşturan bütün parçalara otomatik olarak yansıtılıyor.Çatı ve duvar kaplamaları otomatik olarak en ekonomik şekilde yapılabiliyor. Yatay ve düşey çaprazlar kolaylıkla yerleştirilip, uçlarındaki plakalar oluşturulabiliyor. Her bir doğrultuda ve açıda berkitmeler atılabiliyor. Bağlanan elemanların kalınlıklarına göre otomatik olarak civatalar oluşturuluyor. İstenildiğinde civataların herhangi bir yere çarpıp çarpmadığı montaj için gerekli mesafelerle birlikte kontrol edilebiliyor.
Prosteel 3Dde pozlandırma tamamen otomatik olarak yapılıyor. İstenildiğinde grupların veya her tip elemanın ağırlık merkezi hesaplanabiliyor. Başka bir programa gerek kalmaksızın malzeme listeleri istenilen form ve formatta oluşturulabiliyor. Birden fazla projenin tek bir malzeme listesi altında toplanması da mümkün. 3 boyutlu çizimden 2 boyutlu imalat resimlerine geçişte, kulanıcı 2 boyutlu çizimin tüm detaylarını kontrol edebiliyor.
Yarışma ile ilgili detaylı bilgi ve başvuru formlarını www.prosteel.org adresinden edinebilirsiniz.
View Comments
güzel bi çalışma katılmak isterim
gazi üniversitesi metalurji öğretmenligin den mezunum. inşaat sektörüyle ugraşıyorum. mesa imalatta çalışmaktayım. yapmış oldugunuz projeniz çok hoş katılmakta isterim ve arkadaşların yaptıgı işleride görmek isterim. bu konuyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim. saygılarımla.. Barış SALTEK.
Türkiyede çelik yapı üzerine çalışan İnşaat mühendisi çok az.