Merhaba, bu yazımda bir süredir devam ettirmekte olduğumuz kilit taşı işine ait yeşil defter, metraj sayfası, ataşmanlar; hakediş hazırlamasını deneyimlerim doğrultusunda anlatmaya çalışcağım. Bu konuda sektördeki ve öğrenci arkadaşlarımızdan birçok istek aldık, umarım faydalı olur.
İnternette araştırma sonucu edindiğim, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı güzel bir kaynak; (Dosya .pdf formatındadır)
Arkadaşımız bu kadar anlatmışken aynı cümleleri tekrarlamanın anlamı yok, örneklemelerle anlatım yerinde olur sanırım.
Alttaki hakediş dosyasında anlatılanların uygulamalarını görebilirsiniz.
Yeşil defter ve hakediş dosyalarını indirmek için tıklayınız.
İdarenin gösterdiği alanlara kilit taşı döşemesi yapıldıktan sonra bu alanlar ölçülür. Ataşmanlarda göreceğiniz gibi, alanın şekline göre kare, dikdörtgen, üçgen veya yamuk olarak ölçü alabilirsiniz. Metraj yapıyoruz ve metrekare hesabını çıkarmamız gerek, metrajın doğruluğu için en uygun şekli bulmalıyız. Ardından bu çizimleri ister bilgisayar ister elle ataşman şablonu hazırlamalıyız. Ataşmanlarda göreceğiniz numaralar her şekil için bir tanedir. şekilleri numaralandırmak zorundayız, böylelikle metraj sayfalarına girdiğimiz değerlerin karşılığını ataşmanlarda rahatça görebileceğiz. Ataşmanlardaki 69A, 70A, 70B gibi gördüğünüz değerler kaldırımlardaki bordürleri belirtmek için kullanılır. Bu değerleride Metraj sayfamızdan Beton yol bordür döşenmesi sekmesine gireceğiz. 6. Ataşmandan 20. ataşmana kadar kaldırımlarımız mevcuttur.
Gelelim metraj sayfalarını oluşturmaya, 1. hakedis.xls adlı excel dosyasında örnek olarak Beton Sökülmesi sekmesine gelelim ve Autocad formatındaki dosyamızı açıp Ataşman no 6 ile karşılaştıralım.
68 Ataşman no 6
Ataşmanda ölçümlere verdiğimiz numara, ataşmanın numarası
Boyu 30,54 eni (0,79*1)/2 = 0,895 ~ 0,90 cm
Tüm metraj sayfası bu şekilde hazırlanıyor. Excel’de Beton sökülmesi kısmına verileri girdikten sonra Kaldırım Kilittaşı ve Dolgu Sıkıştırılması sekmelerine veriler otomatik eklenecektir. Bunu ben formülize ettim, Betonu söktüğünüz yere önce dolgu sıkıştırılması yapıp ardından kilittaşı döşüyorsunuz, kullandığınız alan aynı.
Metraj sayfasında gördüğünüz Yol sekmesi’de 8cm’lik kilittaşlarına aittir (yollara döşeniyor). Asfalt Sökülmesi ve Parke Bazalt sekmelerindeki verilerde Yol’dan alır bilgileri. Çalıştığımız alanda asfalt ve altında parke bazalt (karataş) taşı olduğu için taş döşenmesi için sökülüyor.
Her metraj sayfasında birimine göre değerler hesaplanır ve sayfa sonuna eklenir. İşlerin miktarları Yeşil Defter‘e akarılır. (Yeşil defter sekmesine bakınız)
Yeşil defterde yapılan işin cinsi, metraj sayfalarının sıralaması ve imalat miktarları yazılır. Buradaki işlerin miktarları Hakediş sayfasına eklenir. (Hakediş sekmesine bakınız).
Hakediş sayfasında poz no, imalatın cinsi, birimi, miktarı ve teklif birim fiyatı bulunur. Yaptığımız işin miktarı ile birim fiyatı çarpılarak toplam miktar elde edilir, sayfa sonunda bu miktarlar yekün halde toplanır. bu sayfada %10’luk bir kesinti göreceksiniz, son hakedişinizden sonra bu Geçici Kabul yapılır ve ardından %10’luk kesintileri almak için bir hakediş daha hazırlarsınız.
Son olarak Hakediş Raporu‘nda ihaleyle ilgili bilgiler girilir Hakedişdeki fiyatımızı Sözleşme Fiyatları İle Yapılan İş / Hizmet Tutarı‘na eklediğiniz an kdv vs. tüm kesintiler ve eklemeler tarafımızdan hesaplanarak 🙂 hak ettiğiniz meblağa ulaşırsınız.
slm. bu tür dosyalar çok dikaktimi çekiyor, çok tşk. ederizi herşey için… dosyayı indirdim ama açamadım açmam için ne tür bir proğram olması gerekiyor…
@onderyk Sanırım .pdf dosyasını açamadınız. Buraya tıklayarak Adobe Acrobat programını indirip kurunuz.
bilal bilgi sevgili arkadaşım teşekkürler
ya ben iş tekikeriyim bir firmaya başlıyacagım çalışacagım firma hep tünel kalıp çalışıyo ama sitede tünel kalıpla ilgili hiç bir şey yok rıca etsem biligilendire bilirmisiniz ve bu tünel kalıp türkiye de çok yaygın hale geldi bizimde tünel kalıpla ilgili bir bilgimiz yok sitenizde bunada yer verirsenis seviirim mustafa
Hakediş Hazırlanırken gerekli olan formlar,yapım işleri
Kardeşim vermiş olduğun bilgiler için teşekkür ederim.
Verdiğiniz bilgiler çok yararlı. Teşekkür ederim. Hakediş için örnek bir tablo verseniz memnun olurum. Teşekkürler.
yazı içinde ki Hakediş Evrakları isimli dosyayı indirirseniz hakediş tablosu ve diğerleri bu dosyada excel formatında mevcut.
Ya verdiğin bilgiler ve hitap etme şeklin çok güzel acaba senin bu verdiğin bilgilerden hakediş raporları ile ilgili dönem ödevi hazırlamam mümkün mü ?
@seçil tabii dönem ödevinizde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz..
teşekürler
ya ben hala bir ataşman defterinin sayfasıyla karşılaşamadım…neler gerekli nasıl düzenlenir bir örnek yok cilizili olarak demek istiyorum