Betonun Dökümü İş Sırası ve Röpriz

Beton dökümü yaparken bir takım iş takibine ihtiyacımız vardır. Bu iş takibini  maddeler halinde sıralayalım;

  1. Beton; toprak bir zemin üstüne yerleştirilecek ise toprak önceden sıkıştırılır ve beton suyunu emmesini önlemek için 15 cm derinliğe kadar nemlendirilir.
  2. Betonun temas edeceği kalıp yüzeyleri beton dökümünden önce temizlenir. Su emebilen kısımları nemlendirilir veya yağlanır.
  3. Beton, kalıba zarar vermeden donatıyı yerinden oynatmadan yeşleştirilir. Daima kalıpların ortasına düşey olarak dökülür. Betonu serbest olarak 1.5 metreden fazla yükseklikten düşürmemek 3 metreden fazla yaymamak gerekir. Kolon ve perdelerde yanlara bırakılan ceplerden yerleştirilir.
  4. Ortalama 50 cm tabaka kalınlığı ve 50 cm aralıklarla demirleri sarsmadan yüzey parlaklığı görülünceye, hava kabarcığı kayboluncaya kadar beton vibratörle sıkıştırılır.
  5. Beton dökümünün üretiminden itibaren 2 saat içinde bitirilmesi gerekir.
  6. Beton yeterli derecede katılaşıncaya kadar sıcaktan ve soğuktan, kurumadan, sağanak yağmurdan, yapıyı tehlikeye sokacak titreşim ve salkıntılarda korumak gerekir.

şimdide iç derzlerin yani röprizi tanımlayalım:

RÖPRİZ

Beton dökme işlemine ara verildikten sonra, yeniden beton dökme işlemine daha önce dökülen kısım katılaşmaya başladıktan veya tamamen katılaştıtan sonra devam edilen yerlere beton ek yerleri veya röpriz denir. Bu ek yerleri betonun zayıf kısımlarıdır. Bu yüzden ek yeri basınç gerilmeleri doğrultusuna dikey olarak düzenlenmelidir…

Yorum yaz